Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

September 2017: Chronische gewricht aandoeningen

september 23

September 2017: Chronische gewricht aandoeningen
september
Zaterdag 23 September 2017
Infonamiddag: Chronische gewricht aandoeningen
Spreker: Liliane Ovaere Patient Partner Reumatoïde Artritis en coördinator PPP
Waar: Provinciaal Vormingscentrum Malle Smekenstraat 61 2390 Malle
Organisatie: Chronische Pijn Vereniging ’t Lichtpuntje
Uur: van 14u00 tot 17 u
E-mail & info: Klik


Het herkennen van reuma kan voor artsen lastig zijn doordat de symptomen sterk kunnen lijken of de symptomen van andere ziektes en daarnaast sterk in heftigheid kunnen variëren binnen eenzelfde patiënt. Schattingen lijken echter aan te tonen dat bijna 2 miljoen volwassenen en duizenden kinderen in Nederland reuma hebben: Aantallen die een grote invloed op het dagelijks leven van een veel groter aantal verraden: Kinderen, ouders, verzorgers en anderen die, naast de patiënten zelf, dagelijks met de ziekte worden geconfronteerd. Maar wat is reuma nu eigenlijk?

Wat is reuma?
Reuma is geen enkele aandoening, maar is de overkoepelende term voor ruim 100 chronische ziektebeelden die de pezen, spieren en gewrichten aantasten. We kunnen reumatiek echter wel onderverdelen in 3 hoofdcategorieën waarin we elk van de verschillende aandoeningen kunnen plaatsen:

De aandoeningen aan onder andere pezen, spieren, banden en gewrichtkapsels die ook wel met wekedelenreuma worden aangeduid.
Artrose, waarbij gewrichten stijf en pijnlijk worden als gevolg van verslechtering van het kraakbeen.
Aandoeningen waarbij ontstekingsreacties gewrichten en andere lichaamsdelen beschadigen, oftewel ontstekingsreuma.
Tot voor kort werden veel van de ziektebeelden die nu met reumatiek worden geassocieerd afgedaan als ‘deel van het ouder worden’, maar meer dan de helft van de Nederlanders die aan reuma lijden zijn jonger dan 65. Hoewel de precieze oorzaak van veel reumatische aandoeningen onbekend is, zijn behandelingen vaak wel effectief in het verminderen van pijn en andere klachten, waardoor de gevolgen voor het dagelijks leven beperkt kunnen worden.

Er zijn meer dan 100 reumatische aandoeningen die ieder hun eigen symptomen kennen.

Veel voorkomende symptomen van reuma zijn:

Stijfheid in de ledematen;
Vermoeidheid;
Opgezwollen, pijnlijke gewrichten;
Lichte koorts;
Pijn in spieren en pezen;
Rugklachten;
Daarnaast hebben veel reumatische aandoeningen gemeen dat de symptomen aan verandering onderhevig zijn. De symptomen kunnen plots optreden en zijn zeer aan verandering onderhevig. In sommige gevallen verergerd bewegen de symptomen, terwijl in andere gevallen de pijn en stijfheid juist minder wordt bij bewegen. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij de ziekte van Bechterew. Bij sommige reumatische aandoeningen kan een veranderde lichaamshouding in een late fase van de ziekte een symptoom zijn.

Liliane Ovaere van het Patient Partner Reumatoïde Artritis en coördinator PPP gaat er vadaag uit eigen partijkervaring meer over vertellen
Wie zijn de Patient Partners?
Patiënten met reumatoïde artritis / spondyloartritis
Ze kregen allen een intensieve opleiding en werden daardoor partners van de arts in de vroegtijdige diagnose en behandeling van reumatoïde artritis / spondyloartritis
Ze hebben allemaal een vrijwilligersstatuut
Ze geven regelmatig les, rekening houdend met de eigen agenda
De aanwezigheid van afwijkingen is geen noodzaak, doelstelling van het Patient Partners Program is immers een vroegtijdige diagnose

Een e-mailtje (vermeld bij de meeste events of via contact formulier) voorkomt een teleurstelling bij eventueel gewijzigde of afgelaste evenementen.

Gegevens

Datum:
september 23

Organisator

Chronische pijn vereniging

Locatie

Provinciaal vormingscentrum
Smekenstraat 61
Malle, Antwerpen 2390 België
+ Google Maps

Has one comment to “September 2017: Chronische gewricht aandoeningen”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Vragen over deze infonamiddag? Je kan ze hier stellen of via ons contactformulier?.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.

TOP