Laden Evenementen

« Alle Evenementen

April 2018: E health: Het belang van elektronisch informatiebeheer en elektronische informatie-uitwisseling in de Belgische gezondheidszorg

april 21

Zaterdag 21 april 2018
april-1
Infonamiddag: E health: Het belang van elektronisch informatiebeheer en elektronische informatie-uitwisseling in de Belgische gezondheidszorg
Spreker: Frank Robben (Sinds 1991 is Frank administrateur-generaal van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (zie www.ksz.fgov.be), een openbare instelling die hij heeft geconcipieerd en opgericht)
Waar: Provinciaal Vormingscentrum Malle Smekenstraat 61 2390 Malle
Organisatie: Chronische Pijn Vereniging ‘t Lichtpuntje
Uur: Je bent welkom vanaf 13u30. De spreker start om circa 14u15. Einde: ten laatste om 17u00
E-mail & info: KlikeHealth=
Het uitwisselen van medische gegevens tussen zorgverleners onderling of tussen patiënt en zorgverlener ligt aan de basis van heel wat nieuwe toepassingsmogelijkheden. Voldoende waarborgen bieden op vlak van informatieveiligheid, bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het beroepsgeheim zijn belangrijk. Daarom richtte de overheid het eHealthplatform op.

Elektronisch informatiebeheer en elektronische informatie-uitwisseling bieden meer dan ooit enorme mogelijkheden om de kwaliteit van de gezondheidszorg en de patiëntveiligheid te verhogen, het gezondheidsonderzoek en –beleid te ondersteunen, onnodige kosten te vermijden, alle betrokkenen, en vooral de patiënt, te empoweren, en de administratieve lasten voor patiënten en zorgverleners te verlagen. Maar uiteraard moet de inzet daarvan gebeuren op een goed beveiligde manier en met de nodige waarborgen voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de patiënt en van het beroepsgeheim van de zorgverlener.

Omzeggens alle mensen komen doorheen hun leven tegelijkertijd of opeenvolgend in contact met allerlei zorgverleners (huisartsen, specialisten, verplegers, apothekers, kinesisten, psychotherapeuten, diëtisten, …) en zorginstellingen (ziekenhuizen, revalidatiecentra, rust- en verzorgingstehuizen, …). Dit is zeker het geval voor de steeds groeiende groep van chronisch zieke patiënten. Patiënten zijn bovendien steeds mobieler, in binnen- en buitenland, en zorgen worden ook meer op afstand (bvb. telemonitoring) toegediend. Het is van zeer groot belang dat informatie over de gezondheidstoestand van de patiënt, over de verkregen zorgbehandelingen en over de daarmee geboekte resultaten door elk van de betrokken zorgverleners en -instellingen, op alle zorgniveau’s en over disciplines heen, zorgvuldig en op een goed gestructureerde wijze wordt bijgehouden. En het is nog belangrijker dat deze informatie op een efficiënte, maar goed beveiligde manier elektronisch ter beschikking staat van andere zorgverleners of –instellingen die de patiënt tegelijkertijd of later (zullen) verzorgen. En dit op een wijze die toelaat om er beslissingsondersteunende systemen automatisch op toe te passen, uiteraard met respect voor de therapeutische vrijheid van de zorgverlener.

Ook de patiënt zelf moet bepaalde gegevens elektronisch kunnen bewaren en ter beschikking houden. Hij moet als een volwaardige, mondige partner kunnen deelnemen aan het zorgproces, en de ondersteunende elektronische gegevens- en kennisdeling. Het gaat tenslotte om zijn of haar gezondheid.

Frank Robben is top ambtenaar bij de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid / eHealth-platform.
In 1991 richtte Robben de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid op, in 2005 schopte hij het tot Vlaams overheidsmanager van het jaar en sinds 2007 werkt de man aan het eHealth-platform.

Robben is ook de architect van de elektronische identiteitskaart.
” General Manager bij eHealth-platform General Manager bij Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid

Een e-mailtje (vermeld bij de meeste events) voorkomt een teleurstelling bij eventueel gewijzigde of afgelaste evenementen.

Hits: 39

Gegevens

Datum:
april 21

Organisator

Chronische pijn vereniging

Locatie

Provinciaal vormingscentrum
Smekenstraat 61
Malle, Antwerpen 2390 België
+ Google Maps

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.

TOP