Geneesmiddelengebruik

Wat zijn de nadelen van een verkeerd of overmatig gebruik van geneesmiddelen en vooral van antibiotica, kalmeermiddelen, slaapmiddelen en antidepressiva?

Geneesmiddelen zijn alleen doeltreffend en veilig als je ze op de juiste manier gebruikt en als je ze echt nodig hebt.

Voor je een geneesmiddel inneemt, moet je kijken of het geneesmiddel niet vervallen is. De vervaldatum staat meestal als volgt op de verpakking:

  • PER 11.09 (vervalt einde november 2009).
  • EXP 11.09 (verstrijkt einde november 2009).
  • VAL 11.09 (geldig tot einde november 2009).

Vervolgens moet je de bijsluiter lezen. In sommige gevallen geldt de vervaldatum vanaf de eerste dag van de maand. In dat geval staat dat duidelijk in de bijsluiter.

Antibiotica

Antibiotica zijn doeltreffend in de behandeling van  ernstige infecties veroorzaakt door bacteriën (hersenvliesontsteking, longontsteking enz.). Wij Belgen gebruiken echter te vaak antibiotica wanneer dit niet aangewezen is.

Je hebt keelpijn of een infectie van de luchtwegen (bronchitis, verkoudheid, griep enz.), je kind heeft een oorontsteking... In de meeste van deze gevallen zijn antibiotica niet vereist. Antibiotica maken alleen bacteriën onschadelijk en geen virussen. De meeste luchtweginfecties genezen na een dag of drie trouwens vanzelf.

Soms zijn antibiotica wel de enige manier om een ernstige infectie doeltreffend te bestrijden. Maar gebruik ze nooit zonder doktersadvies. Als de dokter antibiotica voorschrijft, moet je de dosis en de duur van de behandeling strikt opvolgen, ook als je denkt dat je genezen bent.

Door overmatig veel antibiotica te gebruiken, geraken sommige bacteriën ertegen bestand. Hoe meer antibiotica we gebruiken, hoe minder doeltreffend ze worden. Infecties die we vandaag met antibiotica kunnen genezen, zouden stilaan weer onmogelijk te behandelen kunnen worden als we niet voorzichtig zijn met hun gebruik.

Slaap- en kalmeermiddelen

Je slaapt slecht, je bent angstig of gespannen... Probeer eerst te praten, te relaxen en je manier van leven aan te passen aan je lichamelijke en geestelijke mogelijkheden. Grijp nooit meteen en op eigen initiatief naar slaappillen of kalmeermiddelen.  Als je hulp nodig hebt, vraag dan raad aan je huisarts.

Slaapmiddelen en/of kalmeermiddelen mag je nooit langer dan een beperkte periode gebruiken. Ze bevatten vaak chemische stoffen als benzodiazepines die op het zenuwstelsel inwerken om angst en spanning te verminderen en het inslapen te bevorderen. Maar hun werking is van korte duur en ze kunnen ongewenste nevenwerkingen hebben: geheugenstoornissen, concentratieproblemen, verwardheid, prikkelbaarheid enz. Na verloop van tijd leiden ze tot gewenning en afhankelijkheid.

Antidepressiva

Depressies komen veel voor en zijn soms ernstig, maar gelukkig kan men ze genezen. Een doeltreffende behandeling moet gebaseerd zijn op een nauwkeurige diagnose en goede aanwijzingen. Dat is werk voor je huisarts.

De behandeling van een depressie moet altijd gepaard gaan met psychologische begeleiding waarin aspecten als relatie, begrip en luisterbereidheid essentieel zijn.

Soms zal je antidepressiva moeten nemen. Dat moet gebeuren met de juiste dosis en gedurende een periode die voldoende lang is. Volg het advies van je huisarts.

FOD Kanselarij van de Eerste Minister (07/2008 = opgelet info verandert regelmatig, raadpleeg deze site )