Elektromyogram (EMG)

Terug naar de homepage
Terug naar het info overzicht

Wat is het?
Bijwerkingen en risico's
Voorbereiding
De gang van zaken tijdens het onderzoek
Na het onderzoek
De uitslag
Wat is het?
Een elektromyogram is een onderzoek waarbij de werking van de spieren en zenuwen worden gemeten door de zenuwen te prikkelen. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten en wordt meestal verricht door een neuroloog en een laborant.
Top
Bijwerkingen en risico's
Het onderzoek kan soms pijnlijk zijn maar dit is niet altijd het geval. Een EMG veroorzaakt na afloop geen klachten.
Top
Voorbereiding
Voor het onderzoek dient de huid zoveel mogelijk vetvrij te zijn. Het gebruik van crèmes, lotions en dergelijke wordt afgeraden, omdat dit de registratie van de elektrische activiteit verstoort.
Het gebruik van bloedverdunnende middelen (zoals Marcoumar, Sintrom, Sintrommitis, Aspirine) moet worden gemeld aan de arts of laborant.
Top
De gang van zaken tijdens het onderzoek
Het onderzoek bestaat meestal uit twee delen. Men ligt daarbij op een bank of stoel. Eerst bekijkt de arts de werking van de zenuwen. Hierbij worden elektroden geplaatst op verschillende plaatsen op de arm en/of het been. De elektrode kan op de huid worden geplakt of met een heel dun naaldje in de spier worden geprikt. Er zijn ook elektroden in de vorm van een ringetje die om een vinger worden gedaan. De zenuw wordt op verschillende plaatsen elektrisch geprikkeld waardoor de hand of voet wat kan gaan bewegen. Dit is niet gevaarlijk, maar het voelt even vervelend. De reactie die de elektroden registreren, wordt weergegeven op een monitor.
Bij het tweede deel van het onderzoek bekijkt de neuroloog de werking van de spieren. Daarvoor prikt hij met een heel dun naaldje in de spieren en vraagt hij om de spieren een paar keer aan te spannen. Het totale onderzoek duurt ongeveer een half uur.
Top
Na het onderzoek
Na het onderzoek kan men direct naar huis. Er zijn geen speciale dingen waar rekening mee gehouden moet worden.
Top
De uitslag
De uitslag van het onderzoek gaat naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslag is na ongeveer twee weken bekend.
Top
Bron: Werkend Lichaam 04/2005