Handleiding voor patiënten om geneesmiddelen veilig te gebruiken

Dit hoofdstuk is bedoeld om u te helpen om uw geneesmiddelen veilig in te nemen. Neem even de tijd om de volgende pagina's door te nemen:


Een geïnformeerde patiënt worden

Beter geinformeerd zijn over de geneesmiddelen die u worden voorgeschreven, zou u moeten helpen om er maximaal baat bij te hebben en tegelijkertijd het risico op fouten bij het innemen te beperken. Om deze doelstellingen te halen, raden wij u het volgende aan:


Medische fouten vermijden

Hieronder vindt u een aantal tips die u, uw dokter en apotheker kunnen helpen om fouten met uw geneesmiddelen te vermijden.

Bij de dokter

In de apotheek

Wanneer u uw voorschrift afhaalt, controleer dan of het wel degelijk gaat om het geneesmiddel dat uw dokter heeft voorgeschreven en zorg dat de apotheker u een folder over het geneesmiddel meegeeft. Als het gaat om een geneesmiddel in vloeibare vorm en als u twijfels hebt over hoe u het het best kunt innemen, vraag de apotheker dan om uitleg over hoe u het geneesmiddel moet innemen.

Vraag uw dokter of apotheker ook om de informatie te verduidelijken op een manier die u begrijpt:

Wanneer u geneesmiddelen koopt zonder voorschrift van uw dokter, moet u de etiketten grondig lezen. De geneesmiddelen bevatten misschien ingrediënten die u niet wil of niet mag innemen. Vraag uw apotheker om hulp als u problemen ondervindt om het juiste geneesmiddel te kiezen. Controleer vooral of u dit geneesmiddel veilig kunt innemen als u ook een geneesmiddel op voorschrift gebruikt.

In het ziekenhuis

Thuis

Lees de bijsluiter

We raden patiënten ten zeerste aan om de bijsluiter te lezen die bij alle gereglementeerde geneesmiddelen wordt geleverd. De bijsluiter zit in de originele verpakking van uw geneesmiddelen. Als uw apotheker een speciale bereiding voor u heeft gemaakt, moet hij/zij een bijsluiter daarvoor hebben. Vraag erom als u er geen gekregen hebt.

De stijl van de bijsluiter kan verschillen van bedrijf tot bedrijf, maar meestal bevat hij informatie opgesplitst in de volgende hoofdstukken:

Denk erom dat het lezen van de bijsluiter nooit een gesprek kan vervangen met uw dokter, apotheker of andere professional uit de gezondheidszorg over de geneesmiddelen die u moet innemen.

Bron: Janssen-Cilag 04/02/2009