Percutane vertebroplastiek

 

Terug naar de homepage
Terug naar het info overzicht

Wat is het?
Hoe werkt het?
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Door wie wordt het toegepast?
Bijwerkingen en risico's

Wat is het?
Percutane vertebroplastiek betekent letterlijk ‘door de huid heen verstevigen van het wervellichaam’. Door middel van twee naalden brengt de arts door de huid heen, een klein beetje cement in een ingezakte wervel.
In 1984 werd in Frankrijk de eerste percutane vertebroplastiek uitgevoerd door Dr. Deramond. Door het grote succes van deze procedure in onder andere de Verenigde Staten en Frankrijk heeft deze de laatste jaren meer bekendheid gekregen, zowel bij artsen als patiënten. In oktober 2001 werd de procedure voor het eerst in Nederland in het St. Elisabeth Ziekenhuis uitgevoerd. Het voordeel van deze techniek is dat de patiënten, als de behandeling slaagt, na enkele dagen hun normale activiteiten alweer kunnen hervatten.
Top
Hoe werkt het?
De behandeling vindt meestal plaats op de afdeling radiologie en duurt ongeveer een uur. De behandeling kan gezamenlijk uitgevoerd worden door een radioloog en een orthopedisch chirurg bijgestaan door een aantal röntgenlaboranten.
De patiënt ligt op de buik op de behandeltafel. Allereerst wordt de huid verdoofd. Vervolgens worden één of twee naalden aangebracht in de wervel die is ingezakt. Dit gebeurt met behulp van röntgenbeelden. Als de naalden op de juiste plaats zijn aangebracht, wordt de speciale cementoplossing ingebracht. Als er voldoende cementoplossing is ingebracht, worden de naalden verwijderd.
Na deze behandeling wordt nog een CT scan gemaakt, om een gedetailleerd beeld te krijgen van hoe het cement in de wervel verdeeld is. Het cement heeft ongeveer vier tot zes uur nodig om definitief uit te harden. De patiënt moet hierbij op de rug blijven liggen.
De rug mag de eerste paar weken nog niet te zwaar belast worden. Na twee weken, zes maanden en een jaar wordt de wervel gecontroleerd. Tijdens deze controle worden er eventueel röntgenfoto’s van de rug gemaakt. Bij de controle na zes maanden wordt er een MRI scan gemaakt.
Top
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Deze behandeling wordt toegediend bij een ingezakte wervel. De stevigheid van een wervel kan door verschillende oorzaken aangetast worden. Eén van deze oorzaken is botontkalking (’osteoporose’). Hierbij is de afbraak van bot groter dan de aanmaak ervan. Ook een gezwel in de wervel kan leiden tot verminderde stevigheid.
Top
Door wie wordt het toegepast?
Een patiënt wordt geopereerd in de operatiekamer. (Susan Campbell)Een vertebroplastiek wordt meestal uitgevoerd door een radioloog en een orthopedisch chirurg.
Top
Bijwerkingen en risico's
Bijwerkingen die kunnen optreden tijdens of na de behandeling zijn: overgevoeligheidsreactie op jodium, de gebruikte antibiotica of het contrastmiddel; hartritmestoornissen en bloeddrukdaling tijdens en kort na het inbrengen van het botcement; een infectie; lekkage van cement buiten de wervel. Eventueel optredende klachten zijn afhankelijk van de plaats waar het cement naartoe gelekt is.
Top
Bron: Werkend lichaam 02/2007