Bifosfonaten


Wat is het?

Hoe werkt het?
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Door wie wordt het toegepast?
Bijwerkingen en risico's

Wat is het?
Bifosfonaat is een medicijn dat botafbraak afremt.
Bifosfonaten bestaan onder verschillende namen. Tot voor kort werd in Nederland Aredia het meest toegepast. Het is verkrijgbaar in tabletvorm maar per infuus worden de beste resultaten behaald. Bij een behandeling per infuus komt tien keer meer van het medicijn op het bot terecht waar het zijn werk kan doen.
Sinds vier jaar is er een nieuwe soort in de familie van de bifosfonaten: natriumrisedronaat. Het is bekend onder de naam Actonel.
Hoe werkt het?
Bifosfonaat is een medicijn dat zich hecht aan het bot waardoor de botafbrekende cellen tot rust komen. Zo kan er weer een normaal evenwicht ontstaan tussen botafbraak en botaanmaak.
Er zijn verschillende soorten bifosfonaten met elk hun eigen kenmerken. Bij sommige bifosfonaten is een korte opname in het ziekenhuis nodig omdat het middel alleen per infuus kan worden toegediend. Andere bifosfonaten kunnen in tabletvorm gegeven worden.
Een behandeling met bifosfonaat leidt niet meteen tot resultaat, gemiddeld duurt het twee maanden voordat de pijn minder wordt. Een kenmerk van bifosfonaten is dat hun remmende effect op de botafbraak nog lange tijd voortduurt nadat de medicijnkuur is voltooid.
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Bifosfonaat worden gebruikt bij de behandeling van osteoporose en de ziekte van Paget.
Door wie wordt het toegepast?
Bifosfonaten worden voorgeschreven door een specialist zoals een reumatoloog. Voor een behandeling met bifosfonaten per infuus, moet men naar het ziekenhuis.
Bijwerkingen en risico's
Bifosfonaten hebben weinig bijwerkingen.

Bron: Werkend lichaam 01/2007