Triggers ivm migraine

Uitlokkende factoren of zogenaamde triggers, kunnen een aanval uitlokken, maar zijn niet te verwarren met de 'oorzaak' van migraine
Deze kunnen ook van toepassing zijn voor clusterhoofdpijn ( Syndroom van Horton). Zelfkennis is hier belangrijk. Uit ondervinding, door een hoofdpijndagboek te maken, via tips van anderen kan je voor jezelf uitzoeken wat voor jou triggers kunnen zijn die mogelijk een aanval vlugger kunnen uitlokken of ernstiger van aard maken.
PS. Niet vergeten dat misbruik van medicijnen tegen hoofdpijn een reboundeffect kunnen hebben dwz dat je daar ook hoofdpijn kan van krijgen.

Aanvulling bij triggers.

Men heeft talrijke factoren kunnen aanwijzen die zouden kunnen bijdragen tot het uitlokken van een migraineaanval, maar dit betekent daarom nog niet dat ze automatisch een aanval zullen veroorzaken.
Soms kan een combinatie van verschillende triggers vlugger aanleiding geven tot een aanval. De en -en -en factor.

*Stress en angst 70%
Zware vermoeidheid 62%
Hevige emotie 56%
Tekort/teveel slaap 48%
Optreden van maandstonden 44%
Moeilijkheden op het werk 33%
Plotse stopzetting van de activiteiten aan het einde van de week 27%
* Bron: La Libre - Match, 30 januari 2002

1. Voeding ( wordt soms teveel overgewaardeerd )
Drie van de tien migraineaanvallen zouden verband kunnen houden met het eten van zoet, vb chocolade , (oude)kaas, citrusvruchten, oosterse gerechten ( zie ook *) , bewerkt vlees….. ( zie ook *),
Waarom dit zo precies zo is, weet men nog altijd niet.

Om met zekerheid te weten of een bepaald voedingsmiddel bij U migraine uitlokt, schrapt U het drie weken uit uw dieet, om het daarna opnieuw te eten. U kunt een dergelijk uitsluitingdieet op eigen houtje doen of onder toezicht van uw arts.
De nieuwe denkwijze die sommige specialisten nu naar voor brengen, is dat het eten van sommige voedingsmiddelen niet de aanval uitlokt, maar de zin - de trek erin deel uitmaakt van de voorboden ( bvb drang naar zoetigheden vb. chocolade )
Voedingsadditieven
oa * Glutamaten;
Vb MSG
MSG is een smaakversterker. Mono Sodium Glutamate (in het Nederlands: Mono Natrium Glutamaat. De handelsnaam is Vet-sin.
Glutamaat kun je aantreffen onder de nummers E 621 t/m 625, in bouillontabletten, instant soep, sojasaus, soep in pot of blik, bouillon uit pot, veel "oosterse" producten, pastaproducten met smaakjes, vissticks, marmite, producten met plantprotein extract, met caseinate, met "natural flavouring", met "seasoning", voorgebakken frites en aardappelkroketten, kroketten en andere snacks, vleeswaren voor op de boterham, voorverpakte vleeswaren en veel producten waarop staat: "smaakversterker" of "smaakstoffen toegevoegd"; ook al worden die als "natuurlijk" bestempeld.

2. Alcohol
Alcohol gaat niet goed samen met migraine. Bij ongeveer 50 % van de migrainepatiënten kan alcohol een aanval uitlokken.
Het kan nuttig zijn om een beetje te experimenteren met het soort alcohol en het tijdstip waarop U iets drinkt ( al of niet op een lege maag bijvoorbeeld). Een drastische manier is een bepaalde drank voor korte tijd, of voor altijd te schrappen.
PS. Voor clusterhoofdpijnpatiënten die niet in een periode zijn, heeft dit geen enkele invloed.

3. Eetpatroon
Maaltijden overslaan, niet genoeg eten of bewust minder eten omdat je op dieet bent, zou migraine meer kans geven toe te slaan. Men vermoedt dat dit komt door een te laag suikergehalte ( suikerspiegel ) in je bloed.
Regelmatig iets eten, helpt de pieken en dalen in uw suikerspiegel te vermijden. Eet dagelijks drie keer en zorg voor gezonde tussendoortjes.
4. Hormonen
Veel vrouwen hebben meer migraineaanvallen voor en tijdens hun menstruatie, in de week dat ze stoppen met de pil, tijdens de zwangerschap ( Veel patiënten hebben tijdens de migraine minder aanvallen ), na de menopauze of als ze hormonen slikken (bijvoorbeeld tijdens een hormonale vervangingstherapie), tijdens de ovulatie ( dit laatste is nog wel omstreden ).
Als U vermoedt dat uw migraine met uw menstruatiecyclus verband houdt, hou dan, vooral voor en tijdens uw maandstonden enkele zaken in het oog. Misschien moet u op die momenten uw leefgewoonten juist goed in het oog houden of enkele voedingsmiddelen vermijden. Opgelet bij menstruele migraine is de trigger oestrogeen.
Bent U in de overgang? Zoek dan uit of uw migraine verband houdt met uw menopauze zelf of met bijkomende elementen zoals stress, slapeloosheid enz. In het ergste geval kan u in overleg met uw arts een oplossing vinden. Als uw hormonale vervangingstherapie klachten veroorzaakt, kunt u op zoek naar een alternatief.

5. Slaappatronen
Veranderingen in slaapgewoonten ( laat naar bed, vroeg op, ploegendienst, maar ook uitslapen (weekendmigraine) of op vakantie gaan kan een aanval veroorzaken. Idem dito voor slapeloosheid: moeilijk kunnen inslapen of 's nachts wakker worden.

Vooral in het weekend en met vakantie vergt het enige moeite, maar probeer toch dagelijks op hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan.
Als u op reis vertrekt naar een andere tijdzone, kan u de schade beperken door al op de tijd van uw bestemming over te schakelen zodra u in het vliegtuig stapt vooral belangrijk in verband met eten en slapen.
6. Lichaamsbeweging

Beweging gaat stress te lijf, maar kan ook migraine uitlokken als je te lang of in een verkeerde houding traint, waardoor je nek en rug belast raken. Lichamelijke inspanning verlaagt ook het bloedsuikergehalte.

Begin langzaam en bouw geleidelijk op. Span u niet teveel in. Een uur voor de inspanning (maar ook erna) kan u een koolhydraatrijke snack eten (een boterham of een banaan).

7. Lichaamshouding ( Niet aanzien als specifieke trigger voor migraine en ch - maar kan ertoe bijdragen)
Pijn in je rug en onderrug, een verkeerde houding, thuis of op kantoor slecht zitten of in een verkeerde positie slapen: het kan allemaal druk uitoefenen op de zenuwen van je ruggenmerg en zo voor hoofdpijn kunnen zorgen.
Neem uw lichaamshouding onder de loep, zowel tijdens het werk als in ontspannen momenten. Check uw werkinstrumenten zoals bureau en stoel. Probeer het gewicht van zware tassen zoveel mogelijk over beide schouders te verdelen.
8. Omgeving

Artsen vermoeden dat ook weersveranderingen tot een aanval kunnen leiden omdat ze het biochemische evenwicht van ons lichaam verstoren. In feite kan alles wat de zintuigen ( sensorische prikkels ) beïnvloedt voor last zorgen: rook, grote hoogtes, autodamp, een flikkerend televisiescherm, computer, harde geluiden.
Het is nog een raadsel waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor deze veranderingen dan andere.

Uw omgeving kan u niet altijd naar uw hand zetten. Maar zorg thuis voor een goede verluchting, rookvrije kamers en verduisterende gordijnen.
9. Stress en emoties.

Sommige deskundigen geloven dat mensen die aan migraine lijden vlugger op stress reageren dan anderen. En uitgerekend stress brengt enkele lichamelijke reacties met zich mee (verwijding bloedvaten en spierspanning) die migraine bevorderen.
Maar ook als de stresserende situatie voorbij is, kan je migraine krijgen. Daarom kan je zelfs in het weekend of je vakantie last onder vinden.
Alle stress vermijden is onmogelijk. U kunt wel het nadelige effect ervan verkleinen door vooraf rekening te houden met wat komt; zorg extra goed voor uzelf in een stresserende periode: slaap voldoende, eet goed, beweeg en leer ontspanningstechnieken zoals massage, yoga of meditatie.

Uitlokkende factoren zijn individueel verschillend.(bron:BVvHP) 01/2006