Epidurale injectieWat is het?
Hoe werkt het?
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Door wie wordt het toegepast?
Bijwerkingen en risico's
Wat is het?
Een epidurale injectie is een injectie binnen de vliezen rond het ruggenmerg. De epidurale ruimte ligt tussen de binnenzijde van het benige wervelkanaal en het harde ruggenmergvlies. In deze ruimte bevinden zich onder andere uit het ruggenmerg uittredende zenuwen. De injectie is mogelijk ter hoogte van de nekwervels, borstwervels of lendenwervels, afhankelijk van de plaats van de klachten.
Top
Hoe werkt het?
Tijdens de behandeling zit of ligt men op een brancard of bed. Daarbij is het belangrijk zo ontspannen mogelijk te zitten of te liggen met de schouders naar beneden, de kin op de borst en de rug zo bol mogelijk. Nadat de huid is ontsmet met jodium, geeft de anesthesioloog een injectie met plaatselijke verdovingsvloeistof. Daarna wordt met een speciale naald de epidurale ruimte aangeprikt waarna er een ontstekingsremmend middel en eventueel nog een verdovingsvloeistof wordt ingespoten. Dat kan een raar, vol gevoel geven en naar de benen of schouders trekken.
De arts kan een röntgenapparaat gebruiken om beter zicht te hebben op de plek waar de injectie moet worden ingespoten.
Soms is het nodig om de procedure tot drie keer toe te herhalen voor het beste resultaat. Hoe lang de pijn wegblijft, kan variëren van een week tot een jaar.
Top
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Een epidurale injectie wordt gegeven ter verlichting van bepaalde vormen van lage rugpijn, pijn die uitstraalt naar de benen en ischias. Zo’n injectie wordt toegediend als andere behandelingen of medicijnen onvoldoende effect hebben.
De ontstekingsremmers die in de injectie zitten, kunnen ontstekingen en zwellingen verminderen die worden veroorzaakt door wervelkolomaandoeningen zoals vernauwing van het wervelkanaal, aandoeningen van de zenuwwortels en rughernia’s.
Top
Door wie wordt het toegepast?
Er zijn verschillende specialisten die epidurale injecties voorschrijven of geven zoals een anesthesioloog, radioloog en neuroloog.
Top
Bijwerkingen en risico's
Als gevolg van de verdoving kan er een doof gevoel in de armen, borst, benen of buik optreden maar dit verdwijnt na enkele uren. Ook kan er tijdelijk licht krachtsverlies optreden aan de armen of benen. Daarnaast kan er de eerste paar dagen sprake zijn van opvliegers; een warm gevoel en roodheid in het gelaat.
Tevens kan er een ‘lekkage’ plaatsvinden van de vloeistof die rond het ruggemerg en de hersenen stroomt. Hierdoor kan hoofdpijn ontstaan. Het helpt om na de behandeling een tijdje plat te liggen en veel te drinken. Soms is een injectie met het eigen bloed nodig om het prikgaatje te dichten en de hoofdpijn te laten verdwijnen.
Bij mensen met suikerziekte is een schommeling van de bloedsuikerspiegel mogelijk.
Een epidurale injectie mag niet worden gegeven bij allergie voor de stof die ingespoten wordt, bij een bacteriële infectie, hartproblemen, zwangerschap, stollingsstoornissen of het gebruik van antistollingsmedicijnen en bij rugpijn door een tumor of infectie.
Top
Bron: Werkend Lichaam 01/2007