Injectie in een facetgewricht


Wat is het?
Hoe werkt het?
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Door wie wordt het toegepast?
Bijwerkingen en risico's

Wat is het?
Gedeelte van de wervelkolom. (Sobotta atlas)Het facetgewricht is een gewrichtsvlakje tussen de rugwervels, een gewrichtje waarmee de wervels onderling verbonden zijn.
Een injectie in een facetgewricht is een injectie met plaatselijke verdoving en/of ontstekingsremmer in een facetgewricht in de rug.
Top
Hoe werkt het?
Het inbrengen van de naald in de rug kan even een vervelend gevoel geven.
Tijdens het toedienen van de injectie ligt iemand op de buik op een röntgentafel, soms met elektroden op het lichaam waarmee de hartslag, bloeddruk en ademhaling gecontroleerd worden. Ook kan er een infuus ingebracht worden waarmee de bloeddruk op peil gehouden kan worden.
Allereerst verdooft de arts de plek waar de injectie wordt toegediend. Vervolgens gebruikt de arts een radioscoop, een röntgenapparaat dat het gewricht zichtbaar maakt en brengt hij of zij de naald op de juiste injectieplek.
Als de naald op de juiste plek zit, spuit de arts het verdovingsmiddel en/of het ontstekingsremmende middel. De arts zal vragen of de pijn vermindert om te controleren of de naald in de juiste plek zit en of er meer injecties nodig zijn. De hele handeling duurt ongeveer een uur en hangt af van de hoeveelheid injecties.
Top
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Een injectie in een facetgewricht wordt toegepast als het facetgewricht geïrriteerd is en stijfheid en pijn veroorzaakt. Door een ontstekingsremmer in het gewricht te spuiten, vermindert de zwelling en ontsteking. Door het ingespoten verdovingsmiddel vermindert of verdwijnt de pijn.
Facetinjecties worden ook gebruikt als test om te kijken of de pijn wel afkomstig is van de facet gewrichten. Als een injectie met verdoving de pijn meteen wegneemt, is het gewricht inderdaad ontstoken.
Top
Door wie wordt het toegepast?
Een facetgewricht injectie wordt in het ziekenhuis toegediend door een anesthesioloog, neuroloog of radioloog.
Bijwerkingen en risico's
direct na de injectie een auto te besturen omdat het reactievermogen door de medicatie beïnvloed kan worden.
Een injectie in het facet gewricht mag niet toegediend worden als iemand een bacteriële infectie heeft, zwanger is, een stollingsstoornis heeft of anti-stollingsmedicijnen gebruikt. De injectie wordt ook niet gegeven als er een infectie of tumor in het pijnlijke gebied zit.
Voordat deze injectie gegeven wordt, moet voor de arts duidelijk zijn of iemand allergisch is, andere ziektes zoals een hartziekte of suikerziekte heeft en welke medicijnen iemand gebruikt. Vooral bloedverdunners en aspirine zijn belangrijk om te vermelden.
Zeldzame bijwerkingen die kunnen optreden zijn pijn in het geïnjecteerde gebied, bloedingen, infecties, verergering van de pijn, verzwakking van de spieren en het gevoelsverlies in de benen.”
Top
Bron: Werkend lichaam 02/2007