Keuze tussen verschillende vormen van Anesthesie

Terug naar de homepage
Terug naar het info overzicht


De keuze wordt bepaald door:
 1. de operatie
 2. antwoorden op verschillende vragen die je gesteld hebt aan de anesthesie-medewerker
 3. uw lichamelijke toestand
 4. uw voorkeur en de reden voor deze voorkeur
 5. de aanbevelingen van de anesthesiewedewerker
 6. de anesthesist verantwoordelijk voor de anesthesie op de dag van de operatie
Verschillende vormen:
Lokale anesthesie:
 1. Bepaalde kleine ingrepen kunnen gebeuren onder lokale anesthesie. Deze techniek wordt uitgevoerd door de chirurg.
 2. Het gaat hier meestal om de verdoving van de huid, de ogen of gemakkelijk te bereiken zenuwen. De chirurg zal een verdovingsstof inspuiten of indruppelen en maakt een deel van uw lichaam gevoelloos, te vergelijken met de gevoelloosheid na injectie door de tandarts.
Regionale anesthesie:
 1. Regionale anesthesie kan gebruikt worden voor ingrepen op diepere delen van het lichaam.
 2. De lokale verdovingsprodukten worden ingespoten rond de zenuwen, die naar het te operen lidmaat lopen. Bij een operatie aan de hand of arm bijvoorbeeld zal ter hoogte van de oksel de verdovende medicatie worden ingespoten. Bij een operatie aan de voet zal de anesthesist de medicatie ter hoogte van de knieholte inspuiten zodanig dat het onderbeen wordt verdoofd.
 3. De juiste plaats wordt opgezocht met een lichte elektrische stimulatie, waarbij het betrokken lidmaat ongecontroleerde, maar niet pijnlijke bewegingen zal maken.
 4. De meest gekende vorm van regionale anesthesie is de zogenaamde epidurale verdoving waarbij de onderste lichaamshelft wordt verdoofd (bijvoorbeeld tijdens een bevalling of een knieoperatie). Hierbij zal je ďeen ruggenprikĒ krijgen.
 5. Tijdens deze ingrepen zal je wakker zijn. Nochtans kunnen we tijdens de operatie een slaapmiddel toedienen, waardoor je je comfortabel voelt.
Algemene anesthesie:
 1. Hierbij wordt de patiŽnt ďin slaap gedaanĒ. Deze slaap is echter niet te vergelijken met de normale slaap. Een patiŽnt onder narcose is eigelijk bewusteloos en ongevoelig voor pijn.
 2. Bij een algemene narcose zal de anesthesist meestal via een infuus (baxter) of soms ook via een masker dat voor het gelaat van de patiŽnt wordt gehouden medicatie toedienen waardoor de patiŽnt zeer snel (na een paar seconden) bewusteloos zal worden.
Sedatie:
 1. Bij deze techniek worden kleine hoeveelheden anesthesieprodukten toegediend, waardoor je slaperig wordt.
 2. Dit geeft je de mogelijkheid om fysisch en psychisch je te ontspannen.
Combinaties van verschillende types: Verschillende technieken kunnen gecombineerd worden:
 1. Algemene anesthesie gecombineerd met regionale anesthesie voor postoperatieve pijnbehandeling.
 2. Sedatie kan gecombineerd worden met regionale technieken. De regionale anesthesie verhindert dat je tijdens de operatie pijn voelt en de sedatie maakt je comfortabel gedurende de ingreep.

Bron: UZL 04/2007