Osteoporose


Uw beendergestel is levend weefsel dat grotendeels bestaat uit collageen (vormt het zachte kader van heel het skelet) en calcium (een mineraal dat dit kader verhardt). Samen geven collageen en calcium uw beenderen de kracht om meer dan uw lichaamsgewicht te ondersteunen. Ze helpen ook uw botten de nodige flexibiliteit te geven zodat ze niet gemakkelijk kunnen breken.

Tijdens de eerste twintig jaar van ons leven worden onze botten groter (langer) en sterker. Tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar groeien onze botten nog steeds, niet meer door langer te worden, maar wel door dikker en sterker te worden. Rond de leeftijd van 30 behalen we onze piekbotmassa. Deze piekbotmassa kan lager zijn bij mensen die calciumarm eten. Ze kan ook lager zijn bij mensen die in een koud klimaat leven met seizoenen zonder veel zonlicht. Het lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D te produceren; vitamine D bevordert de opname van calcium uit het voedsel dat we eten. De volwassen leeftijd bereiken met een sub-optimale piekbotmassa is een van de risicofactoren voor osteoporose en toekomstige fracturen.

Na het bereiken van de piekbotmassa ondergaan uw botten een proces van constant herstel dat men hermodelleren noemt en waarbij plaatselijk gebieden van beschadigd bot afgebroken en opnieuw opgebouwd worden. De dagelijkse inname van calcium en vitamine D blijven uiteraard een zeer voorname rol spelen voor het behoud van gezonde botten gedurende ons hele leven.

Osteoporose is een aandoening waarbij het verlies van botmassa (totale hoeveelheid bot) en de afname van de kwaliteit van het bot (hoe het bot is gestructureerd) u meer vatbaar maken voor fracturen. Bij osteoporose is het evenwicht tussen de normale afbraak en de opbouw van botten verstoord. De afbraak van het bot overtreft het herstel. Geleidelijk aan zorgt dit onevenwicht ervoor dat de gebieden met zwak bot zodanig broos worden dat het bot breekt na een klein trauma, zoals het afstappen van een trapje of zich omdraaien in bed. Osteoporose wordt heel vaak "de stille dief" genoemd omdat gezond bot van het slachtoffer wordt gestolen, steeds meer en meer en zonder enige symptomen te vertonen, tot wanneer er zich een fractuur voordoet.

Naarmate we ouder worden, hebben onze botten de neiging te verzwakken. Deze verzwakking is te wijten aan een aantal factoren, onder andere een vermindering van de capaciteit van ons lichaam om vitamine D te produceren en calcium op te nemen, alsook een afname van de productie van geslachtshormonen (die belangrijk zijn voor de gezondheid van het bot bij zowel mannen als vrouwen).

Oudere vrouwen hebben een verhoogd risico op osteoporose omdat botverlies wordt versneld wanneer de productie van de geslachtshormonen bij het begin van de menopauze daalt. Daarenboven hebben vrouwen gewoonlijk kleinere botten dan mannen, dus duurt het bij hen minder lang om een niveau van beschadiging te bereiken dat de botten zodanig verzwakt dat er een fractuur ontstaat. Van de 25 miljoen mensen die lijden aan osteoporose in de Verenigde Staten zijn er 80% vrouwen.

Osteoporose die te wijten is aan menopauze en ouder worden, noemt men primaire osteoporose.. Bepaalde medicijnen en vele ziektes tasten de gezondheid van de botten aan, wat leidt tot secundaire osteoporose. Beide types van osteoporose verhogen uw risico op fracturen.

Wervelfracturen zijn de meest voorkomende fracturen die worden veroorzaakt door osteoporose, en niet heup- of polsfracturen zoals men gewoonlijk denkt. In de Verenigde Staten heeft er om de 45 seconden iemand een wervelfractuur die veroorzaakt is door osteoporose!


ONDERWERPEN IN DIT ONDERDEEL:
Osteoporose
Risicofactoren

Voor meer informatie zie Medtronic
(11/2010)
Deze info werd ontworpen met als enig doel informatie te verstrekken en is in geen geval een vervanging van deskundig medisch advies. Patiënten dienen een arts te raadplegen om de verschillende behandelingsopties te bespreken.