Angiografie


Inleiding

Angiografie is een onderzoek waarbij contrast direct in een slagader wordt ingespoten, waarna een aantal foto's worden genomen. Hierdoor kan een afbeelding worden verkregen van de bloedvaten in het hoofd en van de bloedsomloop.

Omdat er bij dit onderzoek een slagader wordt aangeprikt wordt u in het ziekenhuis opgenomen. Normaal gesproken kan dit met een dagopname. U gaat dan 's middags of 's avonds weer naar huis. In enkele gevallen kan de arts beslissen dat u ter controle een nacht moet blijven. U gaat dan de volgende ochtend naar huis.

Het onderzoek

Onder plaatselijke verdoving wordt één van beide liesslagaders aangeprikt nadat u bent afgedekt met steriele doeken. Er wordt vanuit de lies een katheter (een dun slangetje) ingebracht in de bloedvaten. Hier zult u weinig van merken omdat de bloedvaten aan de binnenzijde ongevoelig zijn. Als de katheter op de goede plek ligt wordt de contrastvloeistof ingespoten waardoor de bloedvaten zichtbaar worden op de foto. Tegelijkertijd wordt er een fotoserie gemaakt. De contrastvloeistof veroorzaakt een warm gevoel dat ook vrij snel weer weg is. Er worden meerdere fotoseries van u gemaakt. Na het maken van de foto's wordt de katheter weer verwijderd en wordt de prikplaats ongeveer 10 minuten dichtgedrukt. Tot slot krijgt u nog een drukverband in de lies en komt u weer in uw bed te liggen.

Risico's

Omdat door het inspuiten van het contrast het bloed tijdelijk verdund wordt, kan het voorkomen dat tijdelijke of in het ergste geval blijvende neurologische uitval ontstaat. Ook kan door de katheter een stukje van de binnenkant van het bloedvat worden losgemaakt, wat dan als een propje naar de hersens schiet. De kans dat zoiets gebeurt is echter heel klein en de reden om het onderzoek te doen altijd heel dringend.


Bron: ziekenhuisfolders 05/2005