Arthrogram

Terug naar de homepage
Terug naar het info overzicht

Wat is het?
Bijwerkingen en risico's
Voorbereiding
De gang van zaken tijdens het onderzoek
Na het onderzoek
De uitslag
Wat is het?
Een arthrogram is een onderzoek van de gewrichten met röntgenfoto’s waarbij lucht en/of contrastmiddel in het gewricht wordt gebracht. Het doel van het onderzoek is om te bekijken of er afwijkingen zijn in het gewricht van de heup, de knie, de enkel, de schouder, de pols of de elleboog.
Een arthrogram kan ook gebruikt worden om scheuren in de meniscus (die uit kraakbeen bestaat) van de knie vast te stellen.
Top
Bijwerkingen en risico's
Contrastmiddel
Bij het gebruik van jodiumhoudend wateroplosbaar contrastmiddel kunnen bijwerkingen optreden. Door verbetering van het contrastmiddel komen deze tegenwoordig nog maar zelden voor.
Meestal zijn dit overgevoeligheidsreacties. Jodiumhoudend wateroplosbaar contrastmiddel is een andere vorm van jodium dan de jodium die gebruikt wordt om de huid te desinfecteren. Als iemand allergisch is voor jodium op de huid, wil dat niet zeggen dat diegene ook allergisch op de contrastvloeistof zal reageren. Als er toch bijwerkingen optreden, zijn die over het algemeen goed te behandelen.
Röntgenstraling
Iedereen weet dat röntgenstralen nadelig kunnen zijn voor de mens. Een onderzoek met röntgenstraling wordt daarom alleen gedaan als het nuttig en belangrijk is voor de medische behandeling.
Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Het is daarom belangrijk een zwangerschap te melden.
Top
Voorbereiding
Het lichaamsdeel dat onderzocht wordt moet goed ontbloot kunnen worden. Verder is er meestal geen speciale voorbereiding nodig.
De gang van zaken tijdens het onderzoek
De radioloog verricht het onderzoek samen met één of twee laboranten. Op de te onderzoeken plaats wordt jodium aangebracht. De radioloog spuit contrastvloeistof en/of een beetje lucht in het gewricht. Het gewricht is dan duidelijk zichtbaar op de foto.
Het inspuiten van de vloeistof kan een vervelend gevoel geven. Door goed te ontspannen is dit beter te verdragen. Vervolgens worden röntgenfoto’s gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.
Als de foto’s ontwikkeld zijn en de radioloog deze beoordeeld heeft, kan men naar huis.
Top
Na het onderzoek
Na het onderzoek is het verstandig om het rustig aan te doen. Men kan nog een dag last hebben van het onderzoek, bijvoorbeeld een verminderde stabiliteit van het gewricht. Het is verstandig om op de dag van het onderzoek het onderzochte gewricht zo veel mogelijk te ontzien.
Top
De uitslag
De radioloog stuurt de beoordeling van het onderzoek naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze zal de uitslag van het onderzoek mededelen en toelichten.
Top

Bron: Werkend lichaam 04/2006