Biologicals


Wat is het?

Hoe werkt het?
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Door wie wordt het toegepast?
Bijwerkingen en risico's

Wat is het?
Biologicals zijn relatief nieuwe middelen die niet op een chemische manier worden gemaakt maar door middel van genetisch veranderde bacteriën. Ze spelen een rol bij het binnen de perken houden van ontstekingsprocessen, vooral gewrichtsontstekingen.
Top
Hoe werkt het?
Door bepaalde ontstekingsfactoren te remmen, werken deze medicijnen vaak beter dan gewone ontstekingsremmers.
Interleukine-1 remmers.
Het afweersysteem produceert bij reumatoïde artritis veel ontstekingsfactoren. Een van deze factoren heet Interleukine-1. Deze factor is mede verantwoordelijk voor de pijn, zwelling en stijfheid bij reumatoïde artritis. Anakinra (merknaam Kineret) is een voorbeeld van een Biological die de werking van Interleukine-1 blokkeert. Deze Biological wordt per injectie toegediend.
TNF-remmers
Een ander voorbeeld van biologicals zijn TNF-remmers. TNF staat voor Tumor Necrosis Factor, dit is een factor die een rol speelt bij reumatische aandoeningen. TNF-remmers remmen de aanmaak van deze factor.
Op korte termijn hebben TNF remmers bijna geen bijwerkingen. Of deze nieuwe medicijnen op lange termijn blijven werken en wat de bijwerkingen zijn, moet nog onderzocht worden.
Voorbeelden van TNF remmers zijn:
Stofnaam - Merknaam
Etanercept - Enbrel
Infliximab - Remacade
Top
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Biologicals worden vooral bij reumatoïde artritis gebruikt. Bij de meeste mensen met reumatoïde artritis verlichten Biologicals de klachten. Bij sommige mensen verminderen de zwellingen en zet de ziekte zich niet of nauwelijks voort zodat de gewrichten niet verder beschadigd raken.
Top
Door wie wordt het toegepast?
Biologicals kunnen alleen door een specialist, meestal een reumatoloog, worden voorgeschreven. Soms moeten ze in het ziekenhuis in dagbehandeling worden gegeven.
Top
Bijwerkingen en risico's
Bij het toedienen van biologicals in de vorm van een injectie, kan de huid rood worden of zwellen. Ook kunnen blauwe plekken, jeuk of pijn ontstaan. Daarnaast kan hoofdpijn voorkomen.
Andere bijwerkingen kunnen zijn: een verhoogde kans op infecties en een tekort aan witte bloedlichaampjes. Dit word altijd goed gecontroleerd door de specialist.
Infecties die kunnen optreden zijn bijvoorbeeld gordelroos en longontsteking. Daarom mogen Biologicals niet worden toegediend bij mensen die een infectie hebben, ook niet als het een keelontsteking is.
Voordat Biologicals voorgeschreven worden, wordt ook altijd een tuberculosetest gedaan omdat een oude of latente tuberculose-infectie door het gebruik van Biologicals kan opspelen.
Top
Bron: Werkend lichaam 01/2007