Ontstekingsremmende pijnstillers


Wat is het?
Hoe werkt het?
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Door wie wordt het toegepast?
Bijwerkingen en risico's

Wat is het?
Naast eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol bestaan er pijnstillers die naast een pijnstillende ook een ontstekingsremmende en koortsverlagende werking hebben, de zogenaamde NSAID’s. De afkorting komt van de Engelse term Non-Steroïdal anti-inflammatory Drugs. Dit is het beste te vertalen als ‘niet-hormonale ontstekingsremmers’ of ontstekingsremmende pijnstillers.
Er zijn veel verschillende ontstekingsremmende pijnstillers. Enkele voorbeelden zijn: Advil, Aleve, Alka-Seltzer, Antigrippine Ibuprofen, Ascal, Aspro, Brufen, Diclofenac, Femapirin, Ibuprofen, Naproxen, Nurofen, Voltaren, Zafen.
De meeste worden als tablet of capsule ingenomen, sommige worden opgelost in water en er zijn ook producten voor op de huid in de handel.
Hoe werkt het?
Ontstekingsremmende pijnstillers zijn effectieve middelen maar werken korte tijd. Ze werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Deze medicijnen brengen het ziekteproces niet tot stilstand en eventuele beschadigingen aan de gewrichten kunnen er meestal niet mee worden voorkomen.
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Dit type pijnstillers kan gebruikt worden bij lage rugklachten. Ontstekingsremmende Pijnstillers kunnen gewrichtsontstekingen in lichte mate remmen maar dat is alleen het geval bij de juiste dosering. Dit is tevens het meest gebruikte medicijn bij de behandeling van reumatische aandoeningen.
Door wie wordt het toegepast?
Veel ontstekingsremmende pijnstillers zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Andere zijn alleen op recept te krijgen.
Bijwerkingen en risico's
Het nadeel van middelen die tot de NSAID’s behoren, is dat ze meer bijwerkingen hebben dan eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol. Bekende bijwerkingen zijn maag- en darmklachten, misselijkheid, braken en diarree. Daarnaast kunnen maagzweren ontstaan.
Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn een verhoogde bloeddruk, verminderde bloedstolling en het vasthouden van vocht. Bij mensen met nierproblemen kunnen NSAID’s de functie van de nieren verslechteren.
Om eventuele maagklachten te voorkomen, kunnen de tabeletten het beste tijdens de maaltijd ingenomen worden met een glas water of melk. Wees voorzichting met alcohol bij het gebruik van NSAID’s. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter in de verpakking.
Veel mensen met reumatische aandoeningen slikken een maagbeschermend medicijn tegen de bijwerkingen van ontstekingsremmende pijnstillers.
Bron: Werkend lichaam 01/2007