SpierverslappersWat is het?
Hoe werkt het?
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Door wie wordt het toegepast?
Bijwerkingen en risico's

Wat is het?
Spierverslappers of spierontspanners werken op het centrale zenuwstelsel en werken remmend op de signaaloverdracht van zenuwen. Spierontspanners behoren tot de groep geneesmiddelen bekend onder de naam benzodiazepinen. Deze benzodiazepinen ontspannen en worden gebruikt als tranquillizers (kalmeringsmiddelen), slaapmiddelen, medicijnen tegen angst (anxiolyticum), ter behandeling van epilepsie en dus ook als spierontspanners.
Spierontspanners worden alleen voorgeschreven als een klacht zo ernstig is dat het functioneren wordt belemmerd.
Het bekendste voorbeeld van een benzodiazepine is diazepam, met name bekend onder de naam merknaam Valium. Andere voorbeelden van merknamen zijn Dantrium, Dantrium IV, Esmeron, Inhibin, Norcuron, Pavulon en Dorsiflex.
Top
Hoe werkt het?
De zenuwprikkel naar bijvoorbeeld de spieren wordt geblokkeerd waardoor de spier niet meer aanspant of in een kramp schiet. Maar spierontspanners werken op het hele zenuwstelsel, het is dus niet zo dat de zenuwoverdracht naar maar één spier wordt geblokkeerd. Het gevolg daarvan is algehele sufheid.
Top
Voor welke problemen wordt het gebruikt?
Spierontspanners worden voor een korte periode voorgeschreven bij rugklachten of bij spierspanning in andere delen van het bewegingsapparaat. Daarnaast worden spierontspanners voorgeschreven bij slaapstoornissen, angstaanvallen of epileptische aanvallen.
Spierontspanners kunnen ook worden verstrekt wanneer bij iemand de schouder uit de kom is geschoten (luxatie) en de schouder moet worden teruggezet.
Top
Door wie wordt het toegepast?
Spierontspanners zijn op doktersrecept bij de apotheek te krijgen. De arts schrijft de dosering voor.
Top
Bijwerkingen en risico's
Bij het gebruik van spierverslappers kunnen sufheid en duizeligheid ontstaan. Risico op afhankelijkheid is er al na een week behandeling.
Er is maar beperkt wetenschappelijk bewijs dat spierverslappers effectief zijn bij chronisch lage rugklachten. Bij acute lage rugklachten is er sterk wetenschappelijk bewijs dat spierverslappers de pijn tegengaan waardoor mensen sneller mobiel zijn.
Top
Laatst bijgewerkt: 15/10/2007

Bron: Werkend Lichaam
Gezondheidsinformatie van het Kenniscentrum AKB 01/2007