Discusprothese

Terug naar de homepage
Terug naar het info overzicht


Wanneer komt een discusprothese in aanmerking?

Een discusprothese is vooral geschikt voor patiënten tot 65 jaar met een duidelijke discusdegeneratie en voor patiënten met aanhoudende of nieuwe rugpijn na een open herniaoperatie. Bij voorafgaand discografisch onderzoek wordt nagegaan of de gedegenereerde discus de oorzaak van de pijn is.

Wat houdt de behandeling in?

Een discusprotheseoperatie wordt via de buik uitgevoerd. Bij deze operatie wordt de gehele discus (tussenwervelschijf) verwijderd en door een beweegbare polyethyleen kern vervangen. De prothese wordt dan vast tussen de wervels geklemd en is daardoor stabiel en maakt een normale beweeglijkheid van de wervels mogelijk.

Hoe ziet de discusprothese eruit?

De prothese bestaat uit twee eindplaten van Vacucast Cobalt-Chrom-Molybden-gietijzerlegering en een glijkern die gemaakt is van hoogmoleculair polyethyleen . Door de constante druk tussen de wervels blijven de drie prothesedelen langdurig op hun plaats en met elkaar verbonden. Het vastzitten van de prothese is gewaarborgd door de ‚verankeringstanden‘ en de bioactieve, opgeruwde eindplaten.
Klik hier voor een animatie van de ingreep

Hoe ziet de revalidatie en nabehandeling eruit?

Reeds twee uur na de operatie kan de patiënt weer zelfstandig lopen; meestal is er slechts geringe napijn. Postoperatief krijgt de patiënt een injectie met een bloedverdunnend middel om trombose te voorkomen. Vóór ontslag wordt d.m.v. Dopplersonografie onderzoecht of er sprake is van trombose. Ca 2-4 dagen na een discusprothese-operatie worden de meeste patiënten uit de kliniek ontslagen. De geopereerde patiënten dragen gedurende ongeveer 6 weken een speciaal aangemeten zacht korset. Zodra het litteken is genezen mag de patiënt weer autorijden en fietsen. Na 6 weken is een prothese opgewassen tegen elke soort belasting, zoals hardlopen, vallen en/of springen. De verankeringstanden zijn dan ingegroeid.

Wat zijn de voordelen van een discusprothese?

•het grootste voordeel van de discusprothese t.o.v. een verstijvingsoperatie is de blijvende beweeglijkheid
•de natuurlijke hoogte van de discus word hersteld
•degeneratie van aangrenzende elementen wordt voorkomen
•de prothese maakt een directe, totale mobilisatie en een snelle revalidatie mogelijk

Gaat het om een experiment?

Aanvankelijk was de discusprothese, zoals iedere operatie in het begin is, een experimentele ingreep. De Link-Charité-prothese wordt nu echter al meer dan 15 jaar met groot succes gebruikt. De techniek wordt in de hele wereld door slechts weinig rugchirurgen beheerst.
Drs. Willem Zeegers, de orthopedisch chirurg die in de Alpha Klinik de discusprotheses implanteert, doet dit al vanaf 1989 en heeft daarmee wereldwijd de grootste ervaring. Hij is sedert 1998 aan de Alpha Klinik verbonden en vanaf augustus 2000 is hij hoofd van de afdeling discusprothese-chirurgie van de Alpha Klinik.
In handen van deze ervaren gespecialiseerde arts zijn de complicatiekansen kleiner dan bij een normale verstijvingsoperatie. Sinds 1989 heeft Drs. Zeegers meer dan 700 discusprothese-operaties met succes uitgevoerd.
Met onze dank aan: Dr Hoogland hoofd v/d rugafdeling in de Alphaklinik 04/2004