HEUP PROBLEMEN

 
1. WAT IS DE HEUP ?
Het heup gewricht bestaat deels uit een gedeelte van het bekken,het acetabulum genoemd,en het bovenste deel van het dijbeen of de heupkop.
Het heup gewricht is een " bal in kom" gewricht dat een goede beweeglijkheid toelaat en tegelijk ook een grote stabiliteit biedt.
De kom van het gewricht wordt gevormd door een deel va het bekken namelijk het acetabulum.Het bal gedeelte van het heupgewricht wordt gevormd door de heupkop,beide componenten vormen samen het heupgewricht.
De heup is een bijzonder stevig en stabiel gewricht,zowel door zijn constructie als door de zeer stevige gewrichtsbanden die het gewricht omringen.
Door zijn functie,het dragen van het lichaamsgewicht en het voortbewegen va het lichaam,zijn er uitgesproken krachten die inwerken op dit gewricht,het is daarom ook vatbaar voor slijtage.
Pijn in de heup kan echter naast botproblemen ook veroorzaakt worden door de spieren,de pezen of de slijmbeurzen rond het heupgewricht.
2. WAT ZIJN DE VOORNAAMSTE AANDOENINGEN VAN DE HEUP ?
ARTRITIS
Aantasting en afbraak van het kraakbeen van het heupgewricht,dit kan op een tweetal manieren veroorzaakt worden:
OSTEO ARTHRITIS
Dit is de slijtage vorm van artritis beelden,er is een langzame afbraak van de dikke kraakbeenlaag op de botuiteinden : het shokbreker effect valt weg en de beide boteinden komen rechtstreeks met elkaar in contact.Hierdoor onstaat pijn in de heup en een toenemende stijfheid.
De oplossing op termijn bestaat erin een resurfacing heup prothese of een klassieke heup prothese te plaatsen.
RHEUMATOIDE ARTRITIS
Bij deze aandoening is er een aantasting van het gewrichtskapsel,het zieke kapsel gaat overmatig veel ,abnormaal,gewrichtsvocht produceren dat dan ook nog irriterende producten bevat,die dan zorgt voor een snelle en abnormale kraakbeenafbraak.Ook hier onstaat soms zeer snel al hevige pijn en stijfheid in de heup.
AVASCULAIRE NECROSE
Door onvoldoende bloedtoevoer naar de heupkop onstaat er een necrose:het bot sterft af.
Hierdoor wordt het bijzonder zacht en zakt de heupkop op termijn in en gaat de heup vervormen.
Dit leidt tot een vroegtijdige slijtage en afbraak van het heupgewricht.
BURSITIS
Een bursa is een klein zakje,een slijmbeurs,met een kleine hoeveelheid vocht gevuld.Het ligt tussen twee beenderige structuren of tussen weefsels die onderhevig zijn aan wrijving.
Deze bursa kan geïrriteerd raken en ontstoken,op dat moment kan ze verantwoordelijk zijn voor pijnklachten,stijfheid en een verminderde functie van de heup.
Er zijn twee belangrijke bursa's rond de heup :
1. De bursa trochanterica
Deze ligt op de tip van de heup ( de trochanter maior) naast de aanhechting van de Gluteus spier,een zeer belangrijke spier voor de bewegingen van de heup.
2. De bursa ischiadica
Deze ligt op de zitknobbel,een trauma (val) of langdurig zitten kan een irritatie veroorzaken.
HEUPFRACTUREN
Fracturen van de heupkop of het dijbeen nemen toe in frekwentie,gezien de toenemende vergijzing van de bevolking en de hogere activiteitsgraad van de oudere personen in onze maatschappij.
Met onze dank aan Dr. Mortele orthopedie 04/2006