Welkom

 

Dit is onze oude site en wordt niet meer ge-update: Klik hier voor onze nieuwe site


Beste bezoeker,

Welkom op deze site met informatie over 't Lichtpuntje, een vereniging van en voor chronische pijnpatiënten, stichtend lid van de Vlaamse Pijnliga
Eén op vier krijgt wel eens te maken met pijn die langer aanhoudt dan 6 maanden. Ongeveer 2,5 miljoen Belgen leven voortdurend met chronische pijn. Chronische pijn is dan ook een afzonderlijke ziekte met zijn eigen specifieke problemen en zijn eigen verwikkelingen : toenemende fysieke, mentale en sociale problemen. Wanneer pijn langer dan zes maanden aanhoudt, is er sprake van chronische pijn.
Dit alles maakt dat leven met chronische pijn niet eenvoudig is.
Veel pijnpatiënten krijgen te horen dat ze moeten "leren leven" met deze steeds aanwezige pijn. Hoe dat moet, wordt er vaak niet bij verteld, onze vereniging en website/pijnforum probeert u daarbij wat bij te staan:
Deze website, samen met het pijnforum is een hulpmiddel om onze doelstellingen te bereiken. Ons pijnforum verzamelt ervaringen over pijnpatiënten die voor hen belangrijk zijn. Ervaringen met mogelijks oplossingen waar anderen iets aan kunnen hebben.
Daarnaast zijn ook op individueel vlak ervaringen van patiënten en hun betrokkenen van grote waarde.
De grootste kracht van patiëntenverenigingen is dat zij werken met ervaringskennis. Hierdoor kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de positie en de participatie in de samenleving van mensen met een chronische ziekte of handicap.

Vaak horen patiënten na de diagnose een boodschap als: ‘U moet er maar mee leren leven.’ Voor veel artsen stopt het dan zo ongeveer, terwijl het voor patiënten pas begint. Zij moeten vaak een lange en uitputtende weg afleggen voordat ze de juiste begeleiding, informatie en ondersteuning vinden die hen verder helpt.
Lotgenotencontact is om die reden van onschatbare waarde.
Door ervaringen te delen, door te vertellen waar je tegenaan loopt en hoe je met beperkingen omgaat, kun je elkaar helpen.
Ervaringskennis met elkaar delen werkt herstelondersteunend en schept nieuwe perspectieven.
Voor de chronische pijnpatiënt is het een daadwerkelijke steun.
Hoe kan ik lid worden van de vereniging? En welke voordelen heb ik dan? Wat zijn onze eerstvolgende thema's ? (Veel mensen met chronische pijn vinden het prettig om anderen te ontmoeten die in dezelfde situatie verkeren als zij. Hetzelfde geldt voor hun familieleden en vrienden. De bijeenkomsten worden telkens gehouden op een zaterdag en vinden plaats in een modern volledig toegankelijk (A+ label) centrum midden in het groen. Tijdens de namiddag is er een spreker die een lezing houdt rondom het thema van de dag. Na afloop is er gelegenhied tot vraagstelling aan de spreker, voor en na de lezing is er voldoende tijd voor lotgenotencontact en om ervaringen uit te wisselen)
Je hoeft maar weinig uit te leggen om elkaar te begrijpen, je kunt veel van elkaar leren en je kunt elkaar steunen. De onderwerpen zijn niet altijd gemakkelijk, toch zijn de contacten vaak heel gezellig.

Linksboven kan je een link(infomenu) vinden naar vele informatieve pagina's, daaronder staan verschillende links naar belangrijke items van de site, scroll je op deze pagina verder naar onder kan je onze "inter@ctieve" items vinden. In de "voetnoot" kan je tenslotte diverse nuttige links terugvinden.